Streekmarkt

Nous livrer des colis à la maison, au travail, sur un PostPoint Bpost ou un distributeur automatique 24/7.span>

Peter OtteVoye du Sclassin 47, 5555 Bievre

Image du fabricant Peter Otte

Peter Otte

Voye du Sclassin 47, 5555 Bievre

Peter Otte is sinds zijn vroege jeugd bezig met de
imkerij, een passie overgeleverd van grootvader op kleinzonen. Eerst naar zijn
broer dan tot de jongste, Peter.

In 2003 besloot hij zijn passie uit te
bouwen tot een levensonderhoudend bedrijf.

Na een paar succesvolle jaren
werd de locatie te klein voor de 230 bijenvolken die hij toen had en werd er een
moderne imkerij neergepoot in het landelijke Graide, in de Naamse
Ardennen.

In de volle natuur, bezaaid met talloze weidebloemen en omringd
door de Ardense bossen, halen de bijen hun zoete honing. Peter begeleidt zijn
bijen artisanaal en verzorgt de honing volgens “grootvaders normen” en dat proef
je.

user
Produits(1)

Sedert de mens bestaat, heeft hij honing gewonnen.
Eerst door de wilde bijenzwermen te beroven of uit te roken, later door de
zwermen te vangen in korven. Het voordeel van de korf was dat de bijen dicht bij
de dorpen bleven en zo “gedomesticeerd” werd.

De huidige werkmethoden
zijn bijvriendelijker geworden. De bijen leven in houten of styroduurkasten met
daarin ramen. De ramen met honing kunnen uit de kast genomen worden, geslingerd
worden en erna ongeschonden teruggehangen in de kast. De bij wordt minimaal
gestoord, de imker werkt diervriendelijk.

De bloemen scheiden dagelijks
verse nectar af, een intact zuiver natuurproduct. Met hun zuigtong nemen de
bijen nectar op en verzamelen deze in hun honingmaag. De spijsverteringsklieren
voegen stoffen (enzymen) toe waardoor meervoudige suikers worden omgezet tot
sneller opneembare enkelvoudige suikers. Ondertussen ontstaan er stoffen die de
ontwikkeling van micro-organismen verhinderen. Na verdamping van het overtollige
water wordt de honing definitief opgeslagen in de cellen en verzegeld. De honing
is klaar voor consumptie.

In het beginstadium is elke honing vloeibaar.
Na een tijdje gaat de honing kristalliseren (vast worden). Een natuurlijk proces
dat de kwaliteit van de honing niet beïnvloedt. Het hangt af van bloemsoort tot
bloemsoort of de honing lang vloeibaar (acacia) blijft of niet (koolzaad), of de
honing een fijne korrel heeft (klaver) of een grove dikke “suikerkorrel”
(heide). Dit korrelgevoel duidt in geen geval op toevoeging van suiker. Ook qua
smaak en aroma bestaan er evenveel verschillen als er bloemen
bestaan.

Honing is duidelijk meer dan suiker : het is een mengeling van
fructose, glucose, verschillende mineralen, sporenelementen, enzymen, vitaminen,
organische zuren …

Honing is een echte delicatesse op tafel en in de
keuken.