Streekmarkt

We deliver packages at home, at work, on a Bpost PostPoint or a Bpost vending machine 24/7.

Geldhof ConfiserieTieltsesteenweg 107 9900 Eeklo

Picture for manufacturer Geldhof Confiserie

Geldhof Confiserie

Tieltsesteenweg 107 9900 Eeklo

Antoine Geldhof werkte als 14-jarige bij een grote confiserie in het Gentse. Daar kreeg hij het geheime 19de eeuwse recept van de cuberdons aangeleerd door de kleinzoon van de oorspronkelijke uitvinder van het snoepje.

Toen Antoine in 1954 vernam dat hij vader zou worden van een zoon, besloot hij een eigen productiebedrijf op te starten aan de Tieltsesteenweg te Eeklo. Tony Geldhof was dus in de wieg gelegd om ooit de lijnen uit te zetten bij Confiserie Geldhof.

Na zijn studies ging Tony aan de slag in het bedrijf, waar hij letterlijk alle knepen van het vak leerde - van afvoerputjes schoonmaken tot het bedrijf leiden. Hij breidde de productie uit met onder meer gommen.

De cuberdons van Confiserie Geldhof worden o.a. vervaardigd met Arabische gom (sap van de acaciastruiken). Toen de Sahel-landen in de jaren 80 werden getroffen door de droogte, kwam de productie even in het gedrang door een tekort aan Arabische gom. Het bedrijf groeide evenwel gestaag en goede en minder goede jaren volgden elkaar op. 

Sinds de erkenning als "streekproduct" van de cuberdon is deze aan een echte revival bezig. Met een productie van ruim 400 ton is Confiserie Geldhof vandaag de onbetwiste marktleider.

user
Products(2)

De Stuurgroep Streekproducten binnen het VLAM (Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing) erkende de ambachtelijke cuberdon als traditioneel Vlaams streekproduct.

De cuberdon werd rond 1873 uitgevonden door een Brusselse suikerbakker. De naam zou afgeleid zijn van ‘Kupe' (kuip) of van ‘Kuper' (kegel), al bestaat daar geen zekerheid over.

Bij de traditionele cuberdon wordt de suikermassa op smaak gebracht met een natuurlijk aroma op basis van framboos en rood fruit en gebonden met Arabische gom, een vrij zeldzaam plantaardig product. Het originele recept is een onvervalst bedrijfsgeheim.

De typische kegelvorm wordt in gietpoeder gestempeld. Vervolgens vult men de holtes met de vloeibare suikermassa en ten slotte worden de cuberdons gebakken in een oven op lage temperatuur.

De verse cuberdon heeft een zeer dun versuikerd korstje rond de zachte stroop. Week na week wordt dit korstje dikker en dikker. Door uitdroging begint de binnenkant te versuikeren en verliezen ze hun smeuïgheid. Daarom moeten de cuberdons binnen de acht weken genuttigd worden, maar ze zijn op hun lekkerst de eerste vier weken.

  • Appel cuberdons van geldhof Appel cuberdons van geldhof
  • Geldhof Confiserie Geldhof Confiserie
  • Geldhof Confiserie Geldhof Confiserie
  • Grote aardbei cuberdons van Geldhof Grote aardbei cuberdons van Geldhof
  • Black cuberdon van Geldhof Confiserie Black cuberdon van Geldhof Confiserie
  • Geldhof Confiserie Geldhof Confiserie
  • Geldhof Confiserie Geldhof Confiserie
  • Geldhof confiserie Geldhof confiserie